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sexta-feira, 27 de junho de 2014

Entendendo o Brasil com Domenico de Masi

Deparei essa entrevista do programa do Roberto D'Avila por acaso. Me chamou a atenção o fato que D'Avila e o seu entrevistado do dia, o sociólogo italiano Domenico de Masi, estavam se entendendo em duas idiomas sem problema algum: português e italiano. Nem chegaram a fazer frases portu-ianos, como costuma acontecer.

Mas salvo essa curiosidade, adorei essa entrevista porque me ajudou a entender um pouco mais a vida dos brasileiros do ponto de vista de um europeu, como mim.

Alguns pontos que gostei da tese do sociólogo, eram quando ele falou sobre o otimismo e o carinho do povo brasileiro. Ele remonta essa cultura à origem da população brasileira - os índios - que tinham a tradição de enfeitar o corpo deles, fazendo jóias a mão, se pintando e arrumando para gostar a si mesmos e aos amados deles. Isso, ele fala, ajudou a fazer o povo mais criativo, mais altruísta e porém mais carinhoso. Eu acho que essa característica destaca este povo, distinguindo-o do povo europeu, e do meu ponto de vista, também daquele toque meio árabe.

Mas D'Avila objeta -- pode De Masi falar de um povo generoso e cuidadoso em frente a violência, a corrupção e o desespero de quem mora em cidades grandes como no Rio e São Paulo? Sim, responde De Masi, aqui não se pode confundir os corações do povo com as inclinações pecaminosas do homem. Quem não se sente magoado vivendo numa comunidade sem esgoto, sem água limpa, quando a 100 metros de casa tem quem tem dinheiro pra torrar? Isso, sem dúvida e como aconteceria em qualquer lugar do mundo, gera ódio, gera violência e porém gera um círculo de vida criminosa.

Com certeza isso me lembrou o que o policial tinha me falado aquele dia quando foi assaltada: "Apesar do seu sofrimento e o sofrimento que sentem esses moleques, só Ele é mais forte da gente", apontando pelo Cristo Redentor no Corcovado, lá em cima de nós.



E finalmente, aqui o vídeo da entrevista na integra.


quarta-feira, 25 de junho de 2014

Lembrando uma mulher impossível: Rose Marie Muraro

O que que acontece? Infelizmente muitas vezes acaba que as notícias mais "bobas" ficam na primeira página, deixando atrás artigos mais importantes e relevantes pela sociedade. Hoje o jornal O Globo (aí já menos fofoca do que o portal do globo.com) reportou a morte da intelectual Rose Marie Muraro, ainda se no final da página inicial. Li o artigo ainda se não sabia quem era a senhora mencionada.

Aprendi que Muraro foi uma revolucionaria da sua época, escritora de mais de 40 livros (lembre-se que falei que ela nasceu cega e recuperou a vista só aos 66 anos!!), também editora da Editora Vozes. Ela estudou física e economia mas deixou os estudos quando se casou, dando assim inspiração para ela entender qual eram as escolhas que ela fez na vida dela. Entre os livros mais polêmicos que ela escreveu temos "Por uma erótica cristã", sobre a teologia da libertação e o feminismo, mas que custou a expulsão dela da Editora Vozes, por expresso ordem do Vaticano.
Fui pôr fogo no mundo, fui ser editora. E eu vi que eram os livros que punham fogo no mundo.
O jornal também citou um vídeo que despertou ainda mais o meu interesse...


Neste pequeno vídeo ela fala da importância da mulher se conhecer, de se amar, ainda mais quando essa escolha de se casar.
Ou eu volto por dentro ou eu morro.
De viver a vida dela próprio, do que se perder na vida de "mulher-casada", perdida numa mistura de duas pessoas porque sim, muitas vezes acaba que o marido tem um papel mais importante na vida de casal. (Isso eu vejo muito na vida dos brasileiros.)

Ela fala que quando começa um casamento acaba o relacionamento homem-mulher: em vez entram dinheiro, filhos, a vida cotidiana -- muitas vezes uma parte sempre acaba sendo a parte masoquista do casal, porém deixa de ser uma relação do profundo, uma verdadeira relação de homem-mulher.

Por isso, ela fala da importância da mulher casada viver uma vida dupla, conhecendo assim a vida dela, descobrindo o prazer e o sentido da vida.

É uma pena que sempre as pessoas que nos inspiram mais são deixadas na sombra da vida. Quando a vida está saindo dos nossos dedos não é um gol que vai nos salvar, mas a esperança e o sabedoria de pessoas como da Sra. Muraro. Que a alma dela descansa em paz - e que ela continue a nos inspirar mais!

segunda-feira, 23 de junho de 2014

Cotyledons

This is what my basil seedling pot is looking like at the moment:


Pretty awesome, right?

I have read that these are not actually leaves but cotyledons, that is leaf-like structures which serve as food sources for the leaves as yet to grow. Indeed, their stalks are white and semi-transparent and look very delicate.



From what I am reading it seems that these cotlies need lots of light (min 12hours per day) so I have moved them towards the balcony. Weather is very mild here so I'm sure they can handle it.

Next step is to wait for these to grow taller and eventually whither away transforming themselves into the real basil stalk and real basil fragrant leaves. Or so I hope. Last I had read for transplantation to take place is when the real leaves would be at least 10 cm long and strong enough.

We'll wait...

On the other hand the rooting of mint leaves in the kitchen is going strong. I have read that I should wait until the roots are at least 1/2 inch long. So we'll wait another couple of days, perhaps I could transplant the basil and mint to their permanent pots together and thus save some more time.

Bye for now! Have a good start to your week wherever you are!

sábado, 21 de junho de 2014

Doubts overcome

What I feared were mould clumps in my mini greenhouse basil seedling pot where actually the embryos of weening basil sprouts. These cute little green heads are yes, the seedlings, which the soil gave birth to this lovely morning.



So, conformant to what I had read elsewhere it is:
1. advisable to make a greenhouse effect for sprouting;
2. despite point 1, air circulation must be ensured, otherwise mould will be an enemy;
3. keep away from drought;
4. soil must be damp and sufficiently watered - but not waterclogged;
5. keep the pot in a relatively warm location, direct sunlight is not as yet necessary.

This slideshow teaches us more about the process: click here.

And the same scepticism which was overtaking me in the recent week regarding the rooting of the mint stalks were also shooed away today as these little white hairs stuck their heads in the water:



And finally, since I have self-diagnosed myself as a greenfinger wacko after a week of paranoic gardening research I allowed myself a pinch of a plant which made it's way through the window at the restaurant where H and I had lunch yesterday. I have no clue what the plant is but it looked like an easy plant to propagate, and it had nice leaves, stood in the outdoors unafraid and was blossoming little white flowers. We'll see what will come out of this...



Bring it on guys!!

quinta-feira, 19 de junho de 2014

Soup goody goodness week

It is Thursday and a holiday and it is pouring outside. It isn't what you might call "cold weather" but it surely is fresh for this side of the planet. This week I challenged myself to prepare a soup per day. I'm amazed with what I managed to fix together. These are my favourite:

Lentil soup: click here for best recipe



Minestrone: click here for best recipe



Chicken, potato and spinach soup: click here for best recipe



And a twist on the usual pumpkin soup: add a lil' curry; click here for best recipe.



And since I live in Rio and black beans are never amiss, black bean soup: click here for best recipe.



They're practically all the same method but they're all unique in taste.

I like chunks when it's a bean soup, but I always give it a quick whizz with the immersion blender. All other soups I totally purée and they come out smooth and velvety.

An important accompaniment to any soup are: crunchy croutons. This is the best recipe I've tried until now: click here.



Hope you enjoyed my picks. Have a fuzzy snuzzly soupy droopy week!

PS: When preparing the broth I always recommend a good broth. If you don't make it yourself, use Knorr it's by far the best quality of broth cubes - may I say, around the globe!

Propagating mint in water

I was somewhat sceptic when I was told that if simply stuff in the mint stalks you buy at the farmer's market into soil it would grow and invade the pot: I googled on and I read that it would be safer to root the stalks using the water method to make sure it would survive in the soil.

I followed instructions here and also drew analogies from here, it is day 3 for my mint stalks and to be honest I'm getting dubious about this method, though everyone claims it to be foolproof. Indeed, at the bottom leaf armpits which I had diligently removed before putting into water there seems to be a sign of new life, but it is not a root!!



We'll wait and see. My cut off date is in a week's time...

Heightening hues

I'll admit, I have been reading too much about plants recently, but I think I'm kindling a passion about the subject. I will start this blog with a short post, something I recently read on the web and which has been very rewarding: getting the best out of your indoor plants. Indeed, I have learnt that a great way to make plant leaves shine brilliantly in their awesome green beauty a great home remedy is not the random damp cloth. The latter does nothing but give a volatile shine to the leave which upon drying turns into a foggy white grime on the plant. However, following the advice here I learnt that applying a piece of cotton wool in a cooled down remaining coffee from your kitchen counter will heighten the hue of your greens. I tried this this week and so has H noted the beauty of these living creatures under our roof. This home trick has worked wonders and our Peace lilly (lírio da paz) is looking as gorgeous as ever.

Green has always been my favourite colour, and it's so nice having it grown in your own house.


Boa noite galera!